De Stichting heeft dit plan ontwikkeld vanuit de visie om mensen met een licht tot matige (en soms meervoudige) beperking een veilige omgeving aan te bieden, waar warmte en gezelligheid ervaren kunnen worden. De Stichting richt zich hierbij op jongvolwassenen, die meestal nog bij hun ouders wonen.
Wonen in een kleinschalige woonvorm biedt de mogelijkheid om privacy, zelfstandigheid en keuzevrijheid gestalte te geven. Het doel is om 24-uurs zorg te verlenen in een nagebootste gezinssituatie met een flexibel team. Dit team kenmerkt zich door eigen verantwoordelijkheid en een flexibele taakstelling, waardoor de benodigde zorg en de juiste aandacht voor de cliënten kan worden geboden.
De zorg wordt georganiseerd door een professionele zorgaanbieder in samenspraak met de Stichting om daarmee enerzijds de continuïteit te kunnen waarborgen en anderzijds belangenverstrengeling te voorkomen waarbij ouders ook werkgever zijn. De kleinschaligheid mag niet leiden tot mindere zorg; vandaar de keuze voor een samenwerking met een professionele zorginstelling.
De ondersteuning van de jongeren is gericht op zelfstandigheid en deelname aan de maatschappij. Naast de dagbesteding of het werk, zullen de jongeren volop deel nemen aan sport- en activiteiten- clubs. De nieuwe woonvorm maakt dat ze zelfstandig kunnen gaan wonen, maar ze vinden er ook de gezelligheid en geborgenheid van thuis. De groep kan niet worden gekenmerkt als probleemgroep, en zal niet leiden tot aantrekking van bijvoorbeeld criminaliteit. Eerder zal het enthousiasme en gezelligheid een positieve uitstraling geven in de wijk.
Ouders zijn betrokken bij de opzet van een wooninitiatief, maar zien voor zichzelf ook een duidelijke rol wanneer het is gerealiseerd. Een zorgaanbieder wordt gecontracteerd om zorg en begeleiding vorm te geven. Samen met de zorgaanbieder en de jongeren trekken ouders op om het wooninitiatief te organiseren. Zoals het bijhouden van de tuin, of het organiseren van activiteiten. Het wooninitiatief zal worden vorm gegeven als een ‘ouderinitiatief’.
Definitie:
Een ouderinitiatief wordt door ouders van kinderen met een beperking opgezet. Zij zijn de initiatiefnemers en gaan uit van het principe dat men vanaf het idee, de initiatieffase tot aan de realisatiefase van het woonproject, alles in Eigen Regie doet. Het betreft een kleinschalige woonvorm.
De opzet sluit aan bij de landelijke visie op zorg in de toekomst op de volgende drie punten:
• Integratie in de maatschappij;
• Initiatief en verantwoordelijkheid dichtbij de ouders;
• Kleinschalige opzet.
Bewoners huren hun appartement van een wooncorporatie. De appartementen zullen geïndiceerd worden als zelfstandige woonruimten, waardoor ondersteuning middels huurtoeslag tot de mogelijkheid behoort.
De kosten voor het verlenen van de benodigde zorg worden afgedekt door de PGB-budgetten van de bewoners of door zorg in natura. Verder wordt de Stichting financieel ondersteund door landelijk werkende fondsen. Door de kleinschaligheid zullen ouders bij het project en de zorg van de cliënten betrokken blijven. Om dit te waarborgen zal er na het opstarten van de bewoning een cliëntenraad worden samengesteld, die in samenspraak met het bestuur gaat werken aan de invulling van de hierboven omschreven uitgangspunten. Mogelijke klachten zullen volgens de vigerende regels van de zorgaanbieder worden opgesteld en behandeld.